damdiduuu

Saturday, July 9, 2011

perkembangan baby: 2 bulan yang indah! :)

bila baby Alice dah masuk 2 bulan, makin seronok tengok dia
mula² sekali bila baby Alice mula tersenyum.
sebelum ni bila orang buat lawak, dia buat donno je
buat muka kerek dia je
penat² orang buat happy² dia tak support pun :p

agaknya berkat balik Seremban
bila dikelilingi ramai mama & papa yang sayang baby Alice.
selalu suka nak berbual dengan dia.
balik dari Seremban tu kita tengok baby Alice dah mula bagi response.
mula tersenyum lebar & ketawa bila kita pandang tepat pada mata dan cakap baik² dengan dia.
indahnya dunia! :D

yang tak bestnya bila mommy hantar baby Alice ke nursery.
kalau baby Alice tidur tak apa, mommy keluar senyap².
tapi kalau baby Alice jaga, dia senyum² & ketawa - remuk redam hati mommy nak pergi kerja.
rasa macam nak hug baby Alice dan jaga dia sepanjang hari.
rasa macam nak kerja kat nursery tu saja! :p

self-soothing: hisap jari sambil menikmati pemandangan luar kereta. baby Alice tak pandai lagi keluarkan ibu jari & genggam jari² lain, jadi dia sama ada buka semua jari atau genggam semua jari :D


memandangkan setiap kali balik dari nursery baby Alice lapar, dia meragam.
jadi mommy cuba galakkan baby Alice self-soothing.
kalau boleh tak mau lah pacifier.
tapi lebih natural kalau baby Alice hisap jari saja.

dulu dalam pantang mommy ada cuba ajar hisap jari.
sebab tak mau baby Alice terlebih minum susu & muntah - bila nak tidur dia nak menyusu.
bukan sebab lapar, tapi untuk tenangkan diri dia.
malangnya baby Alice tak pandai kawal lagi tangan & jari dia.
belum sempat jari ibu yang satu masuk dalam mulut, 4 jari lagi dah cakar muka dia :p
menangis dah dia :p

bila mommy cerita pada daddy - senang saja!
daddy pun ajar baby Alice hisap jari.
sekejap saja Alice dapat.
cuma nak kena berlatih lagi jadi cepat pandai
(tak adil kan, daddy ajar je semua senang je dia ikut!)


mommy suka sgt video nih! i love you guys! :*


lagi satu yang daddy ajar - baby Alice bercakap mula dengan 'uuuuuuu' :D
nih lagi 1 yang tak adil!
mommy yang mula ajar baby Alice bukak mulut besar² ckp 'aaaaaaa'
tapi baby Alice mula cakap 'uuuuuu' dulu
mesti sebab daddy yang ajar!

agaknya jugak sebab kita balik Seremban lagi
pergi jalan² mkn² borak² happy² sama mama Su.
baru persekitaran baby Alice berubah, dapat udara segar & jumpa orang yang sayang dia :)
baru minda dia berkembang.

alhamdulillah seronok betul bila baby Alice ada.
semua jadi mudah bila dapat sokongan dari semua orang.
mudah² semua baby mudah belajar, selalu sihat & cepat pandai :)
moga kita semua sayang² selalu :)

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...